< Itzuli berrietara

Euskadiko barrualdeaz gozatzeko 5 iradokizun

EUSKADI GASTRONOMIKA
·
16/08/2021
/uploads/image/1673430919_otxandio_hontza_alava_baias_160_sm.jpg

Euskal Kostaldea oso ezaguna da bere itsasertz zabalagatik, baina Euskadiko barnealdeak ere badu zer eskaini. Bisitatu gure landa-eremuak gaztandegiak ezagutzeko, mendi eta haran liluragarriak eta museo gastronomikoenak ikusteko, enoturismoa praktikatzeko eta mila abenturatan murgiltzeko baita ere.

Gure esentzia ez da ulertzen ohitura zaharrenak ezagutu gabe, gure eta gure gastronomiaren sustraia gure baserritarren ondarean eta "Euskadi sakona" izenekoan baitago.

Anima zaitez deskubritzera eta lurraren eta mendiaren onena dastatzera, aire garbia arnastera eta gorputza eta arima berrestera kezkatzen zaituen guztia alde batera uzteko.

Bazatoz gure barrualdeko txokoak ezagutzera? Esan baietz!

 

1. Tradizioaren txokoa

Bidaia hau hasteko, gure lurraldeko tradiziorik zaharrenak ezagutuko ditugu. Hasiko gara?

Legazpira abiatuko gara, jauregi, parrokia eta baserri historikoz jositako Gipuzkoako udalerrira. Igaraldera hurbilduko gara eta baserrien testuingurua eta tradizioak azaltzeaz gain, ogia nola egiten duten erakutsiko digute. Haziak landatzetik irina lortzera eta, azkenik, labean egosteko modura. Bere errota eta egur labea erakutsiko dizkigute.

Euskal tradizioak ezagutzeko beste modu polit bat asteburu batez Idiazabal lurraldeaz gozatzea da. Bizitza osoko gastronomiaren onena ezagutzeko plan borobil bat. Igartza baserria bisitatu ahal izango duzu, historia handiko multzo monumentala, eta Beasaingo poteoa ezagutu, hango odolki ospetsua dastatuz. Bisita osatzeko, Otzaurten egun batez artzain izaten proba dezakezu eta asteburua inguruko sagardotegiren bat bisitatuz amaitu.

Azkenik, bertako produktuez osatutako merkatu tradizional batetik buelta bat ematea gomendatzen dizugu, Ordizia edo Tolosako merkatuetara joan zaitezke, adibidez. Dena den, ezin duzu alde egin Tolosako babarrun on batzuk probatu gabe!

 

2. Gaztaren sekretuak 

Bigarren iradokizun honetan, euskal gastronomiako produktu nagusietako bati buruzko guztia ezagutuko duzu: gazta. Bere sekretu guztiak ezagutuko ditugu, artzaintzatik hasi eta ondasun preziatu hau lantzeraino. Eta noski, dastatu ere egingo dugu.

Oñatiko Gomiztegi Baserrira joango gara bisita gidatua egitera. Bertan, artzainen, ardien eta naturaren bizitzara hurbilduko gara eta gazta pausoz pauso nola egiten duten azalduko digute. Ondoren, Arantzazuko gaztak probatuko ditugu Oñatiko txakolin kopa batekin.

Hurrengo geldialdia Urnietan egin dezakezu, bertan zenbait monumentu megalitiko ezagutzeko aukera izango baituzu: leizeak, trikuharriak eta harrespilak, euskal mitologian barrena bidaiaraziko zaituztenak. Ibilaldi on baten ondoren, Adarrazpi gaztandegia bisitatzea gomendatzen dugu. Bertako instalazioak, Idiazabal gazta eta artisau gazta freskoa ezagutuko ditugu. Gainera, nahi izanez gero, produktuak dastatzeko eta arkumea labean dastatzeko aukera izango dugu.

Gaztarekin zerikusia duen guztia ezagutzeko beste aukera bat Idiazabal Gaztaren Ibilbidea egitea da, 6 etapako ibilbidea Gipuzkoako bihotzean zehar. Meatzaritza eta burdinola, forja historikoak, etxolak, pagadiak, gazta-azokak eta askoz gehiago aurkituko dituzu!

 

3. Esperientzia enologikoak

Gaztatik ardora pasako gara, eta salda preziatu hori gehiago ezagutzeko, Araialdean eta Arabako Errioxan lurreratuko gara, mahastizaintza eta ardogintza eremu garrantzitsuetan.

Laudio aldera joango gara, Aiarako bailara ederrean. Beldui txakolin-upategia bisitatuko dugu, eta bisita gidatuak egin ahal izango ditugu familian, bikotekidearekin edota lagunekin. Ardo zuri autoktonoa egiteko prozesua ezagutuko dugu eta gure txakolina egiteko aukera ere izango dugu. Bisita amaitzeko, bere jatetxean bazkaldu eta parrillan eta egur-labean prestatzen dituzten jakiak dastatu ditzakegu.

Ondoren, Arabako Errioxara abiatuko gara eta Eltziegon egingo dugu geldialdia Valdelana upategira joateko. Upeltegi Museoa bisitatuko dugu, eta, ondoren, lurpeko ibilbidea egingo dugu barrualdetik, ardo batzuk dastatu aurretik, bai eta horien olioa ere. Ondoren, mahastietatik ibiliko gara bertako koloreak ezagutzeko eta ardoak nondik datozen ikasteko.

Palacio upategietan bisita gidatua egin ondoren, Guardiako Wine Oil Spa gozatuko dugu, ardoarekin eta olioarekin egiten dituen askotariko tratamenduei esker. Jarraian, Villa Lucian eskaintzen duten esperientzietako bat kontratatzea eta/edo asadore-jatetxeko menuetako bat dastatzea gomendatzen dugu, ardo apartenetako batekin lagunduta.

 

4. Gozamenerako museoak

Museoetara joatea gustatzen zaizu? Ba atal hau izugarri gustatuko zaizu! Batzuk proposatzen dizkizugu gure gastronomiaren historia eta jatorria bertatik bertara ezagutzeko, modu entretenigarri eta dibertigarrian.

Gure proposamenetako bat Tolosako Rafa Gorrotxategi Museoa bisitatzea da, gure lurraldeko produkturik gozoenari eskainia: ohiko teilak eta zigarretak, txokolatea, turroiak, gozoak... Irakurtzeaz bakarrik ahora urtzen bazaizu, pentsa bisitatzean.

Leintz-Gatzagan Lenizeko Gatz Museoa bisitatu dezakezu eta gatza familian ekoitzi edota, besterik gabe, prozesu honen lanaz ikastea bezalako jarduerak egin ditzakezu. Gatzarekin lotutako beste jarduera bat Gatz Haranean egin dezakezu, Añanan. Bertan, gatzez betetako larrain zuri ikusgarriak eta horiek nola lantzen dituzten ikusi ahal izango duzu.

Murgian, berriz, erlezaintzaren munduan murgilduko zara, hor baitago Eztiaren Museoa. Gorbeiatik oso gertu egindako eztia ekoizteko eta biltzeko teknikak ezagutuko dituzu. Aprobetxatu ingurua bisitatzeko!

Guardian Ardoaren Museoa dago, Villa Luciak kudeatua, ardogintzaren kultura dastatzeko eta zabaltzeko diseinatua. Barneratu ardoaren kulturan, historian eta errituetan, eta egin dastatze birtualak.

 

5. Abentura eta gastronomia

Abentura eta adrenalina zalea bazara, hau da zure proposamena! Kirolaren eta gure gastronomiaren onena uztartzea proposatzen dizugu, ausartzen zara?

Piraguismoa, kirol erraza eta familia osoarentzat. Lapuebla de Labarca zeharkatuko dugu piraguan, ardogintzaren tradizioa zehatz-mehatz azaltzen diguten bitartean. Indarrak berreskuratuko ditugu Amurrioko Artomaña Txakolinaren upategian, dastatu txakolinak pintxo mota ugarirekin!

Abenturarekin jarraitzeko, globoan bidaiatzea proposatzen dizugu. Zure bizitzako hegaldia egin ahal izango duzu, eta, gainera, cavarekin topa egin dezakezu Euskadi txorien antzera gozatzen duzun bitartean. Lurrera jaisten zarenean, luzatu hankak Zumarragan, trekkinga praktikatu, egin Ignaziotar Bidea bizikletaz.

Ezin duzu Euskaditik alde egin Nerbioi ibaiaren jauzia ikusi gabe, 270 metroko jauzia, zaldi buztana dirudien ur-jauzia, ziur aski hitzik gabe utziko zaituena.

Amaitzeko, jarduera lasai eta aktibo bat proposatzen dizugu, Aramaioko Aldeko Eztian egun batez erlezain bihurtzea.

Zer iruditu zaizu proposamen sorta hau? Konta iezaguzu, nondik hasiko zara?

 

Lotutako berriak

Partekatu sareetan