< Volver a las noticias

Be! Fin de semana sobre cultura pastoril

EUSKADI GASTRONOMIKA
·
23/02/2023
/uploads/image/1677237041_25_berastegi_8_sm.jpg

¡Aquí tenéis el programa que hemos preparado para los días 3, 4 y 5 de marzo!

 

Viernes 3 de marzo

Jornadas de reflexión y acción en el Ayuntamiento.
14:30 h. Café
14:45. Presentación a cargo de la alcaldesa Amaia Azkue y la poeta Ione Gorostarzu.
15:00. Reflexiones del pastor, desde la atalaya de la pradera, a cargo de Ander Barandiaran, de Artzai Gazta.
15:30. Experiencia en la elaboración del queso y del permiso de flexibilidad.
16:00. Cordero kutixi, relato gastronómico de la mano del cocinero Javi Rivero.
16:30. Experiencia piloto: Cordero hasta tu casa, de la mano de la cooperativa Larsabi.
17:00. Mesa redonda: ¿Qué podemos hacer, qué se puede hacer?, coloquio con todos los participantes.
A continuación cena con participantes, patrocinadores, miembros del ayuntamiento y miembros de la mesa de pastores.

 

SÁBADO, 4 de marzo

Visita a Borda con burros.
A las 10:00 y a las 15:00, visita guiada a las bordas de Berastegi acompañada por los burros de Astrotek. Por el camino, Aritz Aierbe, de Astotrek, dará explicaciones sobre el modo de vida y la importancia del burro. Borda, explicaciones de un pastor y degustación de queso. Habrá que inscribirse previamente.

Para apuntarse llama al 943 68 30 00 o escribe un mensaje a beartzainkultura@gmail.com (máximo 50 personas por turno)


Cultura del queso con niños.
15:00. Curso de cultura del queso para niños, diseño de una etiqueta y degustación. De la mano de los jóvenes pastores de la localidad Oier Ugartemendia e Iraitz Garaiburu.


Puestos gastronómicos y música.
17: 00-22: 00. Feria.
Puestos gastronómicos: Guiso de cordero, chuletillas, pulpa de queso de oveja de Berastegi, tarta de queso de Berastegi...
Opción de compra del libro BE!
Puesto de paquetes de carne de cordero.

De la lana al hilo, de la mano de la artesana Maduixa Gorria. Taller de proceso de cardado e hilado de lana limpia.

Música en directo.

 

DOMINGO, 5 de marzo

Visitas a la quesería Gazpio
A las 10:30, 11:30 y 13:00. Para inscribirse llama al 943 68 30 00 o escribe un mensaje a beartzainkultura@gmail.com (máximo 15 personas por turno).


Ruta cultural pastoril
Las praderas de Berastegi se convertirán en un museo al aire libre, a lo largo de 2 kilómetros de recorrido, para conocer la cultura pastoril en diferentes zonas. Entre otros, contaremos con los siguientes puntos:


Zona 1: Zona de inicio.
Zona 2: Exposición de la oveja latxa de Euskal Herria.
Zona 3: Vueltas con burros para niños de la mano de Astrotek.
Zona 4: Exposición de perros de pastor vascos.
Zona 5: Exposición de herramientas de trabajo de los pastores.
Zona 6: Músicos locales + photocall.
Zona 7: Esquilado de las ovejas.
Zona 8: Zona de ordeño de ovejas.
Zona 9: Degustación rápida de queso.
14:30. Cordero asado a la "burruntzi", comida popular bajo el aparcamiento. Habrá que comprar tickets previamente.
17:30. Recital con Andoni Ollokiegi.

 

_______________________________________

BE! Artzain kultura asteburua

Martxoak 3, ostirala

Hausnartu eta ekin jardunaldiak, udaletxean.
14:30. Kafea
14:45. Aurkezpena Amaia Azkue alkatearen eta Ione Gorostarzu poetaren eskutik.
15:00. Artzainaren gogoetak, belazeko talaiatik, Artzai Gaztako Ander Barandiaranen eskutik.
15:30. Malgutasun baimenaren gazta egiten esperientzia.
16:00. Arkumea kutixi, gastronomiatik errelatoa, Javi Rivero sukaldariaren eskutik.
16:30. Esperientzia pilotua: arkumea etxeraino, Larsabi kooperatibaren eskutik.
17:00. Mahai ingurua: Zer egin dezakegu, zer egin daiteke?, parte hartzaile guztiekin.
Ondoren afaria, parte hartzaile, babesle, udaleko kide eta artzain mahaiko kideekin.

Martxoak 4, larunbata

Bordara bisita, astoekin.
10:00etan eta 15:00etan, Berastegiko bordetara bisita gidatua, Astrotekeko astoek lagunduta. Bidean, Astotrekeko Aritz Aierbek azalpenak emango ditu astoaren bizimoduaren eta garrantziaren inguruan. Bordan, artzain baten azalpenak eta gazta dastaketa. Aurrez izena eman beharko da.

Bordara bisita astoekin: Izena emateko deitu 943 68 30 00 edo idatzi mezu bat beartzainkultura@gmail.com helbidera (txanda bakoitzean 50 pertsona gehienez).


Haurrekin gazta kultura.
15:00. Haurrentzat gazta kultura ikastaroa, etiketa baten diseinua eta dastaketa. Oier Ugartemendia eta Iraitz Garaiburu herriko artzain gazteen eskutik.


Postu gastronomikoak eta musika.
17:00-22:00. Azoka.

Gastronomia postuak: arkume gisatua, txuletillak, Berastegiko ardi gazta mamia, Berastegiko gazta tarta...).
BE! liburua erosteko aukera.
Arkume haragi paketeak eskatzeko postua.


Artiletik harira, Maduixa Gorria artisauaren eskutik. Artile garbia kardatu eta haria ehiteko prozesuaren tailerra.


Musika zuzenean.

 

Martxoak 5, igandea

10:30ean, 11:30ean eta 13:00etan, Gazpio artegira bisitak. Izena eman beharko da aurrez.

Izena emateko deitu 943 68 30 00 edo idatzi mezu bat beartzainkultura@gmail.com helbidera (txanda bakoitzean 15 pertsona gehienez).


Artzain kultura ibilbidea.

Berastegiko belazeak aire libreko museo bilakatuko dira, 2 kilometroko ibilbidean zehar, gune ezberdinetan artzain kultura ezagutzeko. Besteak beste, honako guneak izango ditugu ibilbidea:
1. Gunea: Hasiera gunea.
2. Gunea: Euskal Herriko ardi latxaren azpi errazen erakusketa.
3. Gunea: Astoekin itzuliak haurrentzat, Astrotekekoen eskutik.
4. Gunea: Euskal artzain txakurren erakusketa.
5. Gunea: Artzainen lan tresnen erakusketa.
6. Gunea: Herriko musikariak + photocall-a.
7. Gunea: Ardiei ile mozketa.
8. Gunea: Ardiak jezteko gunea.
9. Gunea: Gazta dastaketa azkarra.
14:30. Arkumea burruntzian erreta, bazkari erraldoia, aparkaleku azpian. Aurrez tiketak erosi beharko dira.
17:30. Andoni Ollokiegirekin kantaldia.

Noticias del mismo autor

Compartir en redes